Vyhľadávanie

8 ciest ako redukovať stres

    Pri strese dochádza k vyplaveniu našich hormónov do krvného obehu (napr. kortizol), čím sa zvýši tep a rozvinie sa  hyperpnoe (prehĺbené dýchanie). Častý stres vedie ku vzniku akné, bolestiam hlavy, k depresiám, k pocitom úzkosti a k zhoršeniu celkovej kondície. Ďalej sa k tomu pridruží nespavosť a astma. Tu je pár typov ako odbúrať stres:

 

Choďte na prechádzku

   Prechádzka nám pomôže vyčistiť si hlavu a naše telo uvedie do meditatívneho stavu. Dôležité je miesto vašej prechádzky, najvhodnejšie je ísť do parku alebo k rieke (byť v prírode). Prechádzka v prírode zvyšuje vylučovanie endorfínu. Tento hormón redukuje stres a navodzuje pocit pohody.

Odpojte sa

   Štúdie potvrdili, že sledovanie obrazoviek súvisí so vzostupom stresu, preto je dôležité aby sme aspoň hodinu pred spaním, nepozerali na žiadnu obrazovku (telefón, televízor a  počítač). Nepretržité sledovanie obrazoviek počas dňa, súvisí so zvyšovaním stresu, problémom so spánkom  a depresiami. Ak vaše zamestnanie vyžaduje prácu na počítači, doprajte si pravidelné prestávky cez deň a nechajte si svoje oči aspoň na chvíľku oddýchnuť. Ďalšia možnosť je vypnúť si telefón cez deň aspoň na chvíľku (alebo zapnúť si profil nerušiť). Takéto riešenie znižuje stres z neustále prichádzajúcich správ a pocitu povinne a okamžite odpovedať. Toto isté sa sťahuje aj upozornenia od sociálnych médií.

Odviažte sa

   Kedykoľvek, keď sa cítite pod tlakom, dajte si slúchadlá na uši a zapnite si svoju obľúbenú pesničku. Takýmto spôsobom si zamoríte mozog s dopamínom, neurochemickou zlúčeninou, ktorá navodí pocit spokojnosti a pomôže vám zrelaxovať sa a uvoľniť pocit úzkosti. Je to tiež skvelý nápad na ranný štart, ako sa dostať cez dopravnú  špičku!

Žuvačky

   Žuvačky nie sú dobre iba na osvieženie dychu, ale vedia byť prospešné pri uvoľnení úzkosti a pomôžu zredukovať stres pri paralelne vykonávaných viacerých činností.

Buďte spoločenský

   Vyrazte si s kamarátmi von. Stráviť príjemný čas s blízkymi môže znižovať kortizol! Či už pôjdete von alebo zostanete vnútri, nie je dôležité. Najdôležitejšie je byť obklopený príjemnými ľuďmi, lebo pocit uvoľnenia znižuje stres. Upokojiť vás môže rozhovor s niekým komu na vás záleží, o tom, ako ste trávili svoj deň,.   

Meditujte

   Nevadí, že ste to pred tým neskúšali, pretože na internete nájdete bezplatné návody pre správnu meditáciu. Skúste si to! Môžete si tak vytvoriť vlastnú formu relaxácie. Meditácia vám pomôže vyčistiť si hlavu a znížiť tep srdca, vďaka čomu sa zvýši sústredenie na relaxáciu a hlboké dýchanie. Keď potrebujete v práci pauzu, môžete vyskúšať dýchacie cviky. Správnou technikou dýchacích cvičení si zabezpečíte extra prísun kyslíka, vďaka čomu znížite vnútorný tlak, uvoľníte stres a ľahšie prekonáte náročný pracovný deň.

Cvičte

   Tak ako prechádzka aj cvičenie (hocijaká forma fyzickej aktivity) uvoľňuje endorfíny (hormóny šťastia). Cvičenie znižuje krvný tlak, posilňuje srdcový sval a uvoľňuje stres. Či už pôjdete do posilňovne alebo do plavárne je len na vás. Vhodné je nájsť si aktívnu záľubu, ktorá vás bude baviť.

Zostaňte pozitívne naladený

   Usmievajte sa! Vynahraďte si čas na veci, ktoré vás bavia, nech je to už čokoľvek. Tanec v daždi alebo naháňanie mačiek na ulici. Vyhraďte si deň len pre seba, počas ktorého si doprajete kúpeľ s produktom TOPIC SKIN wash. Nielen, že budete mať krásnu a vyživenú pokožku, ale aj pocítite úľavu od každodenného stresu. Nezáleží na tom, čo vo vás vyvolalo stres a úzkosť, dôležité je starať sa o seba a udržiavať pravidelnú psychohygienu. Zaraďte do vášho života veci, ktoré vás napĺňajú.  

Späť k článkom

© 2023 KamedisTM. All right reserved

Mobilná verzia

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Ochrana osobných údajov