Vyhľadávanie

Príčiny vzniku atopickej dermatitídy

Príčiny vzniku atopickej dermatitídy

 

Atopická dermatitída je multifaktoriálne ochorenie vzniká ako komplex interakcie viacerých faktorov: gén-gén a gén-životné prostredie. Atopická dermatitída je chronické, zápalové ochorenie kože, charakterizované častými recidívami, s nutnosťou dlhodobej terapie. Redukcia svrbenia a zabránenie zápalu zostáva hlavnou terapeutickou stratégiou v liečbe. Nové poznatky o patofyziológii atopie prinášajú snahu o klasifikáciu pacientov a individuálne, cielené terapeutické postupy. Nerozpoznanie a ignorancia spúšťacích faktorov napriek novým poznatkom na molekulárnej úrovni limituje terapeutický úspech (Červenáková, 2012)     

 

Čo je to atopia ?

Pojem „atopický“ je odvodený od gréckeho slova atopos = zvláštny, cudzí. Vyjadruje niečo, čo prebieha atypicky. Znakom ochorenia "atopického ekzému" je zvýšená citlivosť kože a slizníc dýchacieho a tráviaceho traktu voči látkam, ktoré sa v našom prostredí vyskytujú bežne (pele, prach, roztoče…) resp. atopik je s nimi v kontakte v bežnom živote (potraviny, kovy, kozmetika…atď.).
Látky sa do tela dostávajú kožou, dýchacími cestami alebo tráviacim ústrojenstvom. Tu sa stretávajú so zvýšenou a nevyváženou reakciou imunitného systému. Atopik produkuje proti týmto alergénom protilátky. Jedná sa o imunoglobulíny, označované skratkou IgE.
Atopia ešte nemusí byť choroba, ide o predispozíciu.

 

Prejavy

Ochorenie sa spúšťa vtedy, keď sa k nej pridá nežiaduci vonkajší faktor (potravinový alergén, alergén z prostredia, stres, očkovanie, iné ochorenie…). Spúšťajú sa citlivé reakcie v podobe zápale dutín, prieduškovej astme, zápalu spojiviek, celoročnej alergickej nádchy, potravinovej alergie a taktiež atopickej dermatitídy. Všetky tieto ochorenia majú rovnakého menovateľa - ATOPIU.

Riešenie

Vzhľadom na citlivosť pokožky si  musíme veľmi opatrne vybrať kozmetiku. Samozrejme, pokiaľ za základom vzniku atopie stojí potravinová alergia, treba za pomoci vylučovacej metódy zistiť, ktoré potraviny nám škodia a naopak, ktoré nám prispievajú.

Aj keď všetky kožné zmeny odzrkadľujú naše vnútro s dermatickou kozmetikou Kamedis Topic krém na tvár a telo a umývacou emulziou na celé telo, dokážeme našu pokožku upokojiť a navyše vďaka ochrannému filmu, ktorý tieto produkty vytvoria na pokožke, zabezpečia dostatočnú ochranu pred infekciami.

Späť k článkom

© 2023 KamedisTM. All right reserved

Mobilná verzia

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Ochrana osobných údajov