Vyhľadávanie

Seborea - príčiny a symptómy

Príčiny a symptómy seboroickej dermatitídy


Červené, svrbivé vyrážky na pokožke hlavy, ktoré majú vločkovitý charakter, môžu byť spôsobené ochorením s názvom seboroická dermatitída – seborea. Toto ochorenie je celkom časté a zasahuje pokožku. Vizuálne je dosť podobné ochoreniam ako lupienka (psoriáza), ekzém alebo alergické reakcie. Príznaky tejto choroby môžete spozorovať na tele, ale aj na vašej pokožke hlavy.


Príčiny seborei

Zatiaľ nie je známe, čo presne spôsobuje seboroickú dermatitídu. Predpokladá sa, že je spôsobená kombináciou nasledujúcich vecí, ku ktorým patrí:
 
-    Stres
-    Suché počasie
-    Gény
-    Kvasinky, ktoré normálne žijú na koži
-    Chlad
-    Určitý zdravotný stav a lieky
 
Seborea predstavuje obvykle dlhodobý stav. Vždy je tu riziko, že sa môže opäť vrátiť. Riziko vzniku seboroickej dermatitídy je vyššie u novorodencov a u ľudí vo veku 30 – 60 rokov. Ochorenie seborea sa častejšie vyskytuje u mužov ako u žien. Náchylní sú k nej ľudia s mastnou pleťou.

Nasledujúce ochorenia môžu zvýšiť riziko vzniku seboroickej dermatitídy.
 
-    Akné
-    Parkinsonova choroba
-    Alkoholizmus
-    Depresie
-    Poruchy príjmu potravy
-    AIDS
-    Epilepsia
-    Svrab
-    Rosacea
-    Srdcový infarkt alebo mŕtvica
 
Symptómy seboroickej dermatitídy

Lupiny a mliečná chrasta, čo je ochorenie vyskytujúce sa najmä u detí, sú častými príznakmi seboroickej dermatitídy. Deti do 3 mesiacov a mladšie mávajú mliečnu chrastu. Zvyčajne zmiznú skôr ako dovŕšia jeden rok života, hoci je tu riziko návratu v puberte.

U detí sa seborea môže prejavovať v podobe zaparenín. Pleť môže svrbieť, páliť, alebo vyzerať červeno. Pokožka, ktorá sa odlupuje môže byť biela alebo žltkastá, môže pôsobiť vlhko alebo môže byť mastná.

Liečba seboroickej dermatitídy

Základom je udržať si čistú pokožku hlavy. Odporúčame SEBO Šampón proti lupinám spolu so SEBO& PSO Mlieko na pokožku hlavy. Šampón sa odporúča používať 3x za týždeň do vymiznutia lupín a mlieko raz denne optimálne na večer naniesť v jemnej vrstve a nechať pôsobiť cez noc. Mlieko sa neoplachuje.
Prípravky sú na prírodnej báze, ktoré pôsobia antimikrobiálne a upokoja podráždenú pokožku.

Ďalšími vhodnými produktami na túto problematiku sú SEBO T-Zóne krém a čistiaci gél. Sú vhodné na akékoľvek zaparené, začervenané až mokvajúce časti. Na súchú šupinatú a zároveň rýchlo sa mastniacu pokožku, čo je viditeľné najmä v oblasti T-zóny na tvári.


Pretože seborea môže vyzerať ako iný kožný problém, mali by ste navštíviť svojho lekára, ktorý stanoví diagnózu a postup správnej liečby.

 

 

 

Späť k článkom

© 2023 KamedisTM. All right reserved

Mobilná verzia

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Ochrana osobných údajov