Vyhľadávanie

Vplyv stravy na atopiu

Ekzém alebo atopická dermatitída je stav, ktorý spôsobuje, že sa u človeka na tele vytvoria škvrny suchej, svrbiacej kože. Často sa vyvíja v dôsledku zápalu v tele. Jedným zo spôsobov liečby atopického ekzému je zmena pacientovho jedálnička konzumáciou potravín, ktoré nespôsobujú zápal.

Stravu u ekzematikov by sme mali strážiť predovšetkým kvôli dráždivým alergénom, ktorými sú napríklad:

  • kravské mlieko (kazeín),
  • orechy,
  • sója,
  • vaječný bielok,
  • lepok a pšenica.

Zároveň existujú potraviny, ktoré môžu atopický ekzém aktivovať:

  • buď sú kyslé, takže zvyšujú pH,
  • alebo môžu spustiť alergiu, alebo obsahujú látky, ktoré dokážu ekzém aktivovať nealergickým spôsobom (kyslé a ostré veci, citrusové plody, káva, konzervované potraviny, nakladaná zelenina, kakao, a pod.),
  • potraviny obsahujúce vysoké množstvo histamínu (fermentované, kvasené a konzervované jedlá, alkohol, zrejúce syry, údeniny, čokoláda, morské plody, a pod.)

Tieto potraviny je teda vhodné čo najviac obmedziť, pri zhoršení stavu treba krátkodobo vylúčiť z vášho jedálneho lístka.

Ak ste si nie istý, ktoré potraviny Vám vyvolávajú alergiu, vhodnou formou liečby atopického ekzému je teda tzv. eliminačná diéta. Pri eliminačnej diéte sa z jedálnička kontrolovane vyraďujú niektoré potraviny v snahe vypozorovať, ktoré z nich sú z hľadiska reakcie tela problematické.

Bezpečné potraviny:

  • Obilniny: ryža, kukurica, pohánka, pšeno.
  • Zelenina: zemiaky, cuketa, špenát, paštrnák, fenykel, tekvica, baklažán, brokolica, kel, karfiol, patizón, kaleráb, uhorka (aj kyslé), čínska kapusta, listový šalát, kyslá kapusta.
  • Ovocie: jablká, hrušky, broskyne, marhule, čerešne, slivky, žltý melón, vodný melón, čučoriedky, hrozno.
  • Mäso: morčacie, jahňacie, králičie, akékoľvek bravčové.
  • Semienka: tekvicové a ľanové semienka.
  • Koreniny: Zelené koreniny ako majorán, bazalka, oregáno a podobne.

Ďalšie dôležité zložky, ktoré by nemali chýbať v potrave atopikov :

  • Selén: jeho zdrojom sú ryby, vaječný žĺtok, vnútornosti, paraorechy, avokádo, strukoviny, pšeničné klíčky, semienka.
  • Molybdén: zdroj je tmavá listová zelenina a vňate.
  • Mangán: antioxidant, je v tmavej listovej zelenine, zemiakoch, celozrnnej ryži, pšeničných klíčkoch.
  • Meď a zinok: dôležité zložky antioxidačného enzýmu superoxid dizmutázy (SOD), ktorý chráni cytoplazmu pred tvorbou voľných radikálov, jedzte kapustovú zeleninu, ovos, pýr plazivý.
  • Pšeničné klíčky: superpotravina pre atopikov a ľudí s HIT (histamínová intolerancia).

Výskumi ukázali* tiež, že užívanie probiotických doplnkov môže zmierniť príznaky ekzému. Probiotiká sú prirodzene prítomné v mnohých potravinách, ako napríklad :

  • jogurt,
  • kyslá kapusta,
  • kimchi,
  • miso pasta,
  • tempeh,
  • zelérová šťava,
  • kombucha nápoj.

Atopický ekzém však nie je iba o strave. Vyhnite sa dlhým kúpeľom v horúcej vode a radšej si dajte sprchu. Pokožku pravidelne hydratujte a vyživujte vhodnou liečivou kozmetikou. Kamedis TOPIC SKIN krém a umývací gél s dvojitým pôsobením hydratuje extrémne suchú pokožku a zmierňuje jej začervenanie, svrbenie a podráždenie. Navyše pomáha obnovovať prirodzenú ochrannú bariéru pokožky.

Ekzematická pokožka často svrbí, a preto je dobré vyhýbať sa „kúsavým“ a umelým materiálom. Úplne nevhodný je polyester a vlna. Najvhodnejším materiálom pre človeka s citlivou kožou je bavlna. Pozor však na froté (napríklad uteráky alebo plachty) a flanel (košele či obliečky). Hoci sú zo stopercentnej bavlny, majú jemné chĺpky, ktoré môžu citlivú kožu dráždiť.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/
PMC5006549/

 

Späť k článkom

© 2023 KamedisTM. All right reserved

Mobilná verzia

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Ochrana osobných údajov