Vyhľadávanie

PSORIÁZA / ŠUPINATÁ POKOŽKA

Šupinatá, suchá hrubá koža je bežným kožným problémom, ktorý často súvisí s kožným stavom nazývaným psoriáza. Psoriáza je chronické zápalové autoimunitné ochorenie kože postihujúce 2-3% populácie, predovšetkým vo veku 15-35 rokov.

Kto je postihnutý psoriázou?

Psoriáza postihuje akúkoľvek vekovú skupinu vrátane dojčiat, detí, dospelých a starších ľudí.

Čo zapríčiňuje stav pokožky?

Najbežnejší typ psoriázy sa nazýva psoriasis vulgaris. Zatiaľ čo presná príčina ešte nebola stanovená, psoriáza súvisí s poškodeným imunitným systémom tela a má dedičné predispozície. Prírodné spúšťače, ako je stres alebo zlá strava, majú tendenciu stav zhoršiť.

Čo sa stane, je, že bunky kože sa množia rýchlejšie ako normálne. Keď sa podkožné bunky dostanú na povrch kože, umierajú, ale zostávajú na povrchu. To spôsobuje, že koža je vyklenutá a hustá s červeným povlakom pokrytým bielymi šupinami.

Príznaky psoriázy u dojčiat, detí a dospelých

Psoriázové vzplanutia sú zápalovou reakciou a symptómy sa môžu javiť odlišne v závislosti od jedinca a typu psoriázy.

Psoriáza s plakmi je charakterizovaná červenými škvrnami na pokožke, často pokrytými striebornými alebo belavými šupinami. Občas sa objavia lézie, ktoré môžu byť svrbivé, bolestivé a niekedy môžu spôsobiť krvácanie.

Psoriáza má tendenciu postihnúť lakte, kolená a pokožku hlavy, hoci môže postihnúť pokožku kdekoľvek inde. Psoriáza na pokožke hlavy sa vyznačuje červenými, suchými škvrnami na pokožke hlavy, ktoré sa môžu odlupovať ako lupiny.

Pozri Kamedis PSO Body Cream pre suchú, začervenanú a šupinatú pokožku

Späť k článkom

© 2023 KamedisTM. All right reserved

Mobilná verzia

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Ochrana osobných údajov