Vyhľadávanie

SEBOREA / SEBOROICKÁ DERMATITÍDA

Mastná, šupinatá a podráždená koža sú bežné kožné problémy, ktoré často súvisia so zápalovým stavom kože nazývaným seboroická dermatitída, alebo bežne nazývaná seborea.

Seborea zvyčajne postihuje oblasť T-zóny tváre, ktorá zahŕňa čelo, obočie, strany nosa a vlasovú časť pokožky.

Kto je postihnutý seboroickou dermatitídou?

Seborea postihuje akúkoľvek vekovú skupinu, ale najčastejšie sa vyskytuje u dospelých vo veku 30-60 rokov a u dojčiat mladších ako jeden rok, ktoré sa bežne označujú ako „mliečne chrasty“.

Čo spôsobuje stav pokožky?

Presná príčina tohto stavu kože nie je známa. Niektoré príčiny môžu byť genetické, hormonálne, súvisiace so životným prostredím, alebo imunitným systémom. Faktory, ktoré môžu vyvolať alebo zhoršiť existujúci problém, môžu byť emocionálny stres, únava, choroba, alebo diéta.

Mastnota pokožky je spôsobená nadmernou tvorbou mazu mazovými žľazami. Predpokladá sa, že v prípade citlivej pokožky, kvasinky rodu Malassezia, ktoré sa prirodzene vyskytujú na pokožke, konzumujú kožný maz, množia sa a môžu produkovať látky, ktoré môžu spôsobiť podráždenie a zápal pokožky. Tieto stavy prispievajú k červenej, zapálenej, svrbiacej a niekedy bolestivej pokožke. Šupinatosť je spôsobená nadmernou proliferáciou kožných buniek.

Príznaky seboroickej dermatitídy u dojčiat, detí a dospelých

Vzplanutie seboroických symptómov závisí od závažnosti. Na začiatku, v miernych prípadoch, je pokožka červená, podráždená a šupinatá. V závažnejších prípadoch môže byť koža hrubá, šupinatá a často mastná. Oblasti vyrážok môžu byť svrbivé a bolestivé.

Mnohí jedinci, ktorí trpia týmto stavom majú tendenciu ho zažiť aj na pokožke hlavy. Seboroická dermatitída pokožky hlavy môže zapríčiniť podobné príznaky na pokožke hlavy, najmä lupiny, mastné vlasy a v závažných prípadoch vypadávanie vlasov.

Pozri Kamedis SEBO SKIN T-zoneCleanser and T-zoneCream

Späť k článkom

© 2023 KamedisTM. All right reserved

Mobilná verzia

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Ochrana osobných údajov